Æbletræ let udtyndet og reduceret i højden

Æbletræ let udtyndet og reduceret i højden

Når det fylder for meget

En "nem" løsning når ens træ er blevet for stort, er at skære det hård ned. Flere steder ser man træer stå topkappet, med kun stamme og et hav af vandris, små grene som træet har skudt ud i nød for at sikre dens overlevelse.

Topkapning er desværre en dårlig løsning, og det vil typisk resultere i træet står med råd og svækkes. Endvidere er det visuelle resultat typisk ikke kønt eller harmonisk. Skære du en gren over på det forkerte sted, skaber du en madpakke for svamp og insekter og derfra går det kun en vej.

 

Hård beskæring, ses flere år efter

Hård beskæring, ses flere år efter

 

På billeder her, har jeg med rødt markeret nogle af de steder grene er blevet skåret tilbage. Man ser tydelig de mange små grene (vandris) der skyder omkring alle snit, grene og blade er træets produktions apparat og uden, dør det, derfor opstår denne stress vækst. Problemer med vandris er dog deres befæstning på hovedgrenen. Vandris har en meget svag hæftning, og som de bliver større og længere risikere man de knækker og falder ned.

 

Men hvad gør man så?

Som udgangspunkt er træet størrelse givet af træsort, placering og dermed vækstbetingelser. Så et bøgetræ eller egetræ bliver stort i en villahave, og med mindre du selv har plantet og har løbende beskåret træet, er det en stor udfordring at gøre et stort træ mindre.

 

Skære du toppen af, vil træet skyde og inden nogle år, har vandris samme højde som inden du lavede din beskæring.

 

Fældning og nyplantning, overvej om træet skal væk og plant et nyt træ, valgt med det formål at passe bedre ind. Snak evt. med en havearkitekt eller arborist for at sikre dit plantevalg.

 

Reduktion, med bestemte beskæringsteknikker og et godt trækendskab kan man beskære en vis procentdel af kronen væk. Det kan være en fin løsning, men alt efter træets alder vil man skulle gentage processen 2-4 år efter.

 

Udtynding, giver ikke et mindre træ, men at slanke træets krone kan syne af det. Processen handler om at sikre luft, fjerne døde grene, grene der gnider eller vokser uhensigtsmæssigt, set fra vores perspektiv.

 

Natur-tid | Håndværkervej 6 | 6920 Videbæk | Tlf: 25480062 | CVR: 33751338
Facebook | Google