Blade

Alle ved at blade laver fotosyntesen, en livsvigtig process for vores klode. Blade gør faktisk meget mere for træer. Her lidt mere omkring blade og deres funktion.

 

Produktionapperart

Et produkt af fotosyntese er sukker, i form af stivelse. Denne gemmes i træets celler og transporteres rundt via celler (phloem) og marvstråler. Det betyder også at blade er lig med vækst, dog betinget af en del andre ting også. Men for bladene, er budskabet at fjernes for mange, fjerner / reducere man væksten og man svækker træet. Se evt. omkring beskæring

Vidste du at bladene der falder af og ligger så smukt på græsplænen, indeholder nærring dit træ kan genbruge, hvis bladene bliver liggende?

 

Transpiration

Når det er varmt, sveder man - det samme hjælper bladene med. Blade har tusindevis af pore, især på undersiden og oversiden finder man spalteåbninger. Vand bliver transporteret fra rødderne og op i træet (via xylem), når solen varmer, sker en fordampning og dampen bliver lukket ud igennem disse åbninger. Det har 2 hovedgrunde, den ene er vand og mineraler til fotosyntesen, mens den anden er fordampning af vand. Så derfor hjælper træer med at afkøle sine omgivelser - det er da smart. 

 

Mekanisk stabilitet

Når træer rammes af vindes, giver den totale bladmasse et overflade areal. Det betyder at jo flere blade - jo mere brydes vinden. Men hvorfor giver det en fordel for træet?

Bladene er med at fordele belastningen jævnt i mellem grene og stammer. Fjernes for mange af de nederste sidegrene, kan man nemmere risikere grene knækker. 

 

Mange har en tendens til at beskære på denne måde. Problemet her er, at vinden dermed kun fange de yderste blade, hvilket giver betydelig mere pendul sving i hovedgrenen og dermed øget belastning i fibre på de tyndeste dele af grenene.

 

Der imod, er blade jævnt fordelt over hovedgren, sidegrene og spidsen (hele kronen), hjælper alle blade med at fange og fordele vinden. Belastningen fra vinden bliver ført ned til grenens fæstnings-punkt eller sagt på en anden måde, til den mere tykke del af grene og stammer.

 

Prøv at ligge mærke til det til, træer der er opstammet voldsomt eller træer i skoven uden grene på de nederste 2/3 svejer typisk med toppen, altså den nyest vækst og tyndeste del, men træer med mange blade for delt i hele kronen, svejer med hele træet.

Natur-tid | Håndværkervej 6 | 6920 Videbæk | Tlf: 25480062 | CVR: 33751338
Facebook | Google